Paliwo do naszego pieca
Jeśli zależy Ci na tym aby piec służył jak najdłużej, trzeba pamiętać przede wszystkim o tym, by do jego obsługi wykorzystywać paliwo odpowiedniej jakości. Zazwyczaj ekogroszek wytwarza się z wysokokalorycznego węgla kamiennego lub brunatnego, który jest poddawany specjalnej obróbce. To właśnie dzięki niej, dobry jakościowo ekogroszek jest:
- odsiarczony,
- ma niewielką wilgotność (na poziomie około 5-10%),
- wytwarza minimalną ilość popiołu (zaledwie około 3%) – co oznacza, że aż 97% opału ulega spaleniu.
Zanieczyszczony i wilgotny ekogroszek (np. w wyniku niewłaściwego przechowywania), nie tylko nie będzie efektywnie ogrzewać domu, ale może też uszkodzić podzespoły w kotle.
Pielęgnacja pieca na ekogroszek – czy to ważne?
Bardzo często dochodzi do awarii pieca w wyniku jego nieprawidłowej eksploatacji: spalanie wilgotnego opału, złego jakościowo ekogroszka itp. może szybko doprowadzić do powstania w nim osadu, który nie tylko uwalnia trujące substancje, ale może też w krótkim czasie uszkodzić piec.
W rezultacie, zanieczyszczony i niewłaściwie eksploatowany kocioł:
- emituje do środowiska więcej toksyn,
- jest niewydajny – na ogrzanie domu zużywa się więcej paliwa niż jest to konieczne,
- może stanowić zagrożenie dla zdrowia i życia domowników – m.in. z uwagi na wspomniane już toksyny.
Jeśli chcemy uniknąć takiej sytuacji należy pamiętać o regularnej konserwacji pieca, czyszczeniu go i regularnym serwisowaniu.
Konserwacja i czyszczenie
Jeśli chcemy żeby piec jak najdłużej spełniał swoją funkcję, musimy go systematycznie czyścić. Nie trzeba wzywać fachowców – samo czyszczenie pieca jest stosunkowo proste i nie zajmuje dużo czasu. Do czyszczenia potrzebujemy m.in. szczotkę drucianą lub zwykłą szczotkę do sprzątania. Na rynku dostępne są również specjalne akcesoria przeznaczone do czyszczenia kotłów na ekogroszek – na ogół sprzedają je producenci tego typu pieców.
Jeśli posiadamy kocioł z przepustnicami spalin, na czas czyszczenia, trzeba je otworzyć – dzięki temu zmniejszy się pylenie i bałagan powstały w trakcie pracy. Zdecydowaną większość kotłów można wyczyścić przez drzwiczki załadunkowe. Kanały kopertowe i konwekcyjne natomiast – przez przeznaczone do tego otwory wyczystne.
Nie wolno zapomnieć o usunięciu popiołu – można to zrobić przez drzwiczki popielnikowe. Za pomocą czystej, ewentualnie delikatnie zwilżonej ścierki, wytrzyj ścianki, by pozbyć się sadzy i smoły w piecu.
Częstotliwość czyszczenia kotła jest kwestią indywidualną i zależy m.in. od jakości ekogroszku oraz ustawień pieca. Jeśli zauważysz, że na ściankach osadziła się już około 2-milimetrowa warstwa sadzy, to znak, że piec wymaga czyszczenia. Z reguły wystarczy powtarzanie tej czynności raz na tydzień.
Regularne czyszczenie kotła oraz całej instalacji grzewczej jest niezbędne, by piec służył Ci jak najdłużej. Pamiętaj by tego typu prace wykonać również po zakończeniu sezonu grzewczego, dzięki czemu kocioł będzie odpowiednio przygotowany na kolejny sezon.
Ustawienia pieca
Aby zadbać o kocioł na ekogroszek, warto przyjrzeć się także ustawieniom. Z reguły ustawienia fabryczne są najodpowiedniejsze i zapewniają optymalną pracę pieca. Nie należy więc często ich zmieniać, bo może to doprowadzić do rozregulowania się kotła. Dużo lepszym pomysłem są jedynie drobne korekty.
Jednym z najczęstszych dylematów użytkowników pieców na ekogroszek, jest dopasowanie częstotliwości podawania paliwa do czasu podmuchu. Gdy do popielnika spada opał, który nie zdążył się spalić, należy zmniejszyć dawkę ekogroszku i wydłużyć czas pomiędzy kolejnymi podaniami paliwa. Należy pamiętać aby nie ustawiać zbyt silnego nadmuchu w piecu. Co więcej, przy największych mrozach, należy zmniejszyć nadmuch, zmieniając ustawienia dmuchawy. Jeśli to wszystko wydaje Ci się zbyt skomplikowane, można skorzystać z pomocy fachowca.